Funcionen les pastilles per dormir? Són adequats per a tu?

24 de febrer de 2022

Inquietud… pensaments sense parar que passen per la teva ment? Et sents hiperalerta i ansiós mentre el son continua escapant-te? Si et preguntes si les pastilles per dormir funcionen i si són adequades per a tu, no estàs sol. Millorar el son és una preocupació fonamental per als 50-70 milions de nord-americans que lluiten amb trastorns del son cada any (1). Un altre ⅓ no aconsegueix dormir les 7-8 hores recomanades cada nit, i molts de nosaltres busquem solucions a llarg termini (2).

Però, com saps si les pastilles per dormir són adequades per a tu? El vostre primer pas és determinar si els vostres problemes de son són només uns quants esdeveniments puntuals o si teniu un trastorn crònic del son.

Cansat, pastilles per dormir

Com puc saber si tinc un trastorn del son?

Els trastorns del son van més enllà d’unes quantes nits de son dur. Hi ha més de 90 trastorns del son diferents (1) marcat per una dificultat constant per adormir-se, problemes per mantenir-se adormit i moviments, comportaments i sensacions anormals. Els trastorns del son s’associen a estats d’hiperexcitació que poden tenir moltes causes arrels, des de l’estrès diari fins a l’estil de vida (horari de son irregular, tecnologia abans de dormir, cafeïna o alcohol) fins a la salut mental.

La investigació ha descobert que la pèrdua de son (<7 hores/nit) comporta una sèrie de símptomes i efectes secundaris a curt termini, com ara (1):

 • Cansament diürn i poca energia
 • Mal humor i irritabilitat
 • Símptomes d’ansietat
 • Estat d’ànim deprimit
 • Problemes digestius
 • Dificultat per concentrar-se
 • Coordinació reduïda
 • Ansietat per dormir (a més crea un cicle complex que impedeix adormir-se la nit següent)
 • Augment del risc d’accidents*

Aquest risc d’accidents no només es refereix a enviar un missatge de text a la persona equivocada o oblidar les claus en algun lloc. El Center for Disease Control va trobar que més de 6.000 accidents de cotxe cada any es produeixen als Estats Units a causa de la conducció somnolenta (3).

A llarg termini, la investigació suggereix que la pèrdua de son pot contribuir a (1):

 • Obesitat
 • Diabetis
 • Ictus
 • Pressió arterial alta (hipertensió)
 • Malaltia cardiovascular

Amb tants impactes a llarg termini de la pèrdua del son, tant en el moment actual com per a la nostra salut a llarg termini, és comprensible per què les receptes de medicaments per dormir i les vendes de suplements s’han disparat en els darrers anys. (Les vendes de melatonina als EUA van augmentar un impressionant 42,6% del 2019 al 2020 [4]!)

pastilles per dormir

Com funcionen les pastilles per dormir?

Les pastilles per dormir funcionen augmentant la sensació de somnolència, que pot ajudar a anul·lar l’activitat mental excitadora que ens manté en un estat d’hiperexcitació i alerta.

Més concretament, els medicaments per dormir amb recepta més comuns que pertanyen a les famílies de les benzodiazepines i els fàrmacs Z (que es discuteixen a continuació) funcionen de manera similar a l’alcohol augmentant els nivells de GABAA, un neurotransmissor al cervell associat a la calma. L’augment dels nivells de GABAA ajuda a frenar el sistema nerviós central, desactivant els sentiments d’inquietud i alerta que contribueixen a l’insomni crònic i altres problemes del son.

Quins són els riscos de prendre pastilles per dormir?

És important tenir en compte que, tot i que les pastilles per dormir ens ajuden a sentir-nos somnolents, en realitat no resolen la causa principal dels nostres problemes de son. L’efecte sedant que els fa tan populars com a solució als trastorns del son en realitat funciona més com una tirita. A més, les pastilles per dormir no són efectives per a tots els trastorns del son, com ara l’apnea del son i la narcolèpsia. Per aquest motiu, les pastilles per dormir estan pensades per a un ús a curt termini, no com a solució a llarg termini.

Prendre pastilles per dormir amb recepta també pot augmentar el risc de dependència, addicció, símptomes d’abstinència i interaccions farmacològiques perilloses si les persones ajusten les dosis o es combinen amb altres substàncies, com ara depressors del sistema nerviós central.

En casos greus, les pastilles per dormir poden provocar comportaments complexos del son com el sonambulisme, el menjar per son i la conducció del son. Si teniu algun d’aquests símptomes, us recomanem que parleu amb el vostre metge.

Tipus de pastilles per dormir farmacèutiques

Medicaments hipnòtics sedants de benzodiazepina

Les benzodiazepines són una de les classes més antigues de medicaments per dormir amb recepta. Els benzos es prescriuen tradicionalment per a l’ansietat, les convulsions i els espasmes, però a causa dels seus efectes secundaris que causen somnolència, també es prescriuen per als trastorns del son. Les benzodiazepines tenen un risc més gran de dependència i addicció, i de retirada després de suspendre l’ús. Alguns exemples de benzodiazepines són Quazepam (marca comercial: Doral), Temazepam (Marca: Restoril) i Triazolam (marca comercial: Halcion).

Z-Drugs (medicaments hipnòtics sedants no benzodiazepínics)

Els fàrmacs Z funcionen de manera similar al cervell com les benzodiazepines, ajudant a calmar l’activitat excitatòria que us impedeix adormir-vos i quedar-vos adormits. A diferència dels benzos, els medicaments Z es dirigeixen específicament als problemes del son i es van crear com una alternativa més segura als benzos (tot i que aquesta afirmació s’ha posat en dubte recentment (5). Alguns exemples de Z-Drogues són Zolpidem (noms de la banda: Ambien, Edluar, Intermezzo, Zolpimist), Zolpidem Extended-Release (nom de marca: Ambien CR) i Eszopiclone (marca comercial: Lunesta).

Antidepressius

Tot i que no s’han aprovat oficialment per a l’insomni crònic i els problemes del son, alguns antidepressius que indueixen la somnolència es poden prescriure fora de l’etiqueta pels seus efectes anti-ansietat i sedants. Alguns exemples de Antidepressius són Doxepin (Marca: Silenor) i Trazodone (Marca: Oleptro, Desyrel).

Agonista del receptor de la melatonina

Un dels medicaments per dormir amb recepta més nous del mercat, els agonistes del receptor de la melatonina, es diu Ramelton (marca comercial: Rozerem). Funciona imitant la melatonina, una hormona que regula el son responsable de regular el vostre ritme circadià i de crear aquesta sensació de somnolència que tens abans de dormir. Prendre suplements de melatonina us pot ajudar amb el vostre procés de relaxació nocturna, però pot ser que no siguin tan efectius per ajudar-vos a quedar-vos adormits.

Ajudes per dormir de venda lliure

La majoria de les ajudes per dormir OTC indueixen somnolència a través dels antihistamínics, que podeu reconèixer als vostres medicaments per a les al·lèrgies. És possible que hagis vist doxilamina (marca comercial: Nighttime Sleep Aid, Unisom) i difenhidramina (marca comercial: Sominex, Nytol) a les prestatgeries de la teva farmàcia. Alguns medicaments OTC poden combinar el seu component central d’antihistamínics amb alcohol (NyQuil) o acetaminofè (Tylenol PM). Les ajudes per dormir OTC poden tenir un cop de puny poderós i se sap que fan que molts se sentin aturdits fins al dia següent quan se’n prenen massa.

Suplements

Els suplements més “naturals” com la valeriana i la melatonina s’han utilitzat àmpliament per tractar els problemes del son, tot i que calen més investigacions per entendre el mecanisme exacte d’acció. Com que els suplements no estan regulats, és recomanable que parleu amb el vostre metge abans de començar una nova rutina. Els suplements que s’han utilitzat per tractar els problemes del son inclouen:

 • Melatonina
 • Valeriana
 • Camamilla

Una nota sobre la melatonina: quan es tracta de melatonina, menys és més, diu Expert en son de Johns Hopkins Luis F. Buenaver, Ph.D., CBSM [8]. Intenta prendre 1-3 mg unes dues hores abans de dormir per veure els millors resultats.

Què tan ràpid funcionen les pastilles per dormir?

La velocitat amb què funcionen les pastilles per dormir depèn del fàrmac i dels factors individuals. Per exemple, el Servei Nacional de Salut del Regne Unit informa que el medicament Z Zolpidem triga aproximadament una hora a sentir-se els seus efectes (6). En última instància, els efectes de la majoria de pastilles per dormir es noten en aproximadament una hora. Curiosament, però, una revisió exhaustiva de 13 estudis va demostrar que els fàrmacs Z en realitat només van ajudar les persones a adormir-se uns 22 minuts més ràpid (7) que un placebo.

romandre despert

Alternatives d’ajuda al son no farmacèutiques

Tant si sou un adult gran que voleu compensar alguns dels riscos potencials de les pastilles per dormir com si voleu abordar el vostre insomni de manera més integral i completa, hi ha molts camins que podeu explorar.

La pastilla digital per dormir de Muse

N’he sentit a parlar mai pastilles digitals per dormir? Està bé si no ho has fet. A Muse hem treballat molt per desenvolupar un enfocament d’avantguarda per alleujar l’insomni que, a diferència de les pastilles per dormir tradicionals, t’ajuda a aconseguir un estat de son natural per a una bona nit de son realment nutritiva.

Aleshores, què és exactament una pastilla per dormir digital, et preguntes? La pastilla digital per dormir es presenta en forma d’una diadema intel·ligent EEG basada en neurofeedback que controla el vostre ones cerebrals i proporciona sons ambientals relaxants que coincideixen amb el teu estat mental, ajudant-te a quedar-te adormit i a quedar-te adormit.

Per ajudar-vos a dormir, podeu triar entre la nostra col·lecció de sorolls ambientals suaus, meditacions guiades o històries de son que es sincronitzen amb el vostre Muse S (2ª generació) diadema. A mesura que vas a dormir, la teva diadema transmet la teva activitat mental a l’aplicació Muse i baixa lentament el volum. Si la teva diadema detecta que entres en un estat de vigília, aquest biofeedback s’envia a la teva aplicació Muse, que inicia un so ambiental adequat per tornar-te a dormir.

L’avantatge: la píndola per dormir digital de Muse us ajuda a apropar-vos a la qualitat del vostre son sense cap dels molestos efectes secundaris de les pastilles per dormir tradicionals, i funciona a un nivell més profund, donant suport a un estat de son natural per a una bona nit de son realment reparadora.

Hackeja el teu ritme circadià

Com s’ha esmentat, la melatonina es produeix al cos de manera natural i és responsable de regular el seu ritme circadià. És activat per la llum i suprimit per alts nivells de cortisol. Això vol dir que hauríeu de limitar el temps davant la pantalla abans d’anar a dormir i qualsevol altra cosa hiperestimulant, com la cafeïna, la televisió o l’exercici (però una mica d’estirament lleuger no faria mal!).

Desenvolupa una rutina nocturna consistent i relaxant.

Trobeu una rutina relaxant i seguiu-la cada nit. Això ajuda a reduir els nivells de cortisol i condiciona la teva ment per deixar anar i relaxar-te abans de ficar-te finalment al llit. Aquesta rutina hauria d’incloure qualsevol cosa que us relaxi, des d’un bany calent fins a un te calent fins a escoltar música relaxant.

Relaxació muscular progressiva

Aquesta tècnica està destinada a alleujar la tensió i és molt senzilla de fer. Mentre respireu, tensa una part del cos durant uns 5-10 segons. A mesura que expireu, deixeu que la tensió baixa del vostre cos durant uns 10-20 segons.

Exercicis de respiració

Centrar-se en la respiració pot ajudar a calmar la ment. Apunteu-vos a una respiració abdominal profunda i constant mentre inhaleu comptant fins a vuit, manteniu premut durant un recompte de vuit i, a continuació, expireu per un altre recompte de vuit.

Teràpia cognitivo-conductual

La TCC és una tècnica terapèutica àmpliament utilitzada per ajudar les persones a prendre consciència dels seus patrons de pensament, de manera que puguin desenvolupar pensaments, hàbits i accions més intencionals que condueixin a millors experiències. Això pot ser especialment útil per abordar l’ansietat en l’insomni.

Meditació

Després de revisar la investigació, The Sleep Foundation va trobar que la meditació va tenir un efecte positiu sobre l’insomni crònic i va provocar menys alteracions del son per als adults grans (7). Hi ha molts tipus de meditació, des de meditacions guiades a meditacions de seguiment obert a meditacions de mantraaixí que explora diferents estils per veure què et sembla bé.

Entrenament del cervell

Com que l’insomni sovint es relaciona amb la ment hiperactiva, l’entrenament cerebral (aprendre a sintonitzar-se amb diferents estats mentals) ofereix un potencial emocionant per abordar els problemes del son. Les eines d’entrenament cerebral com el neurofeedback ens poden ajudar a aprendre a guiar pacientment la nostra atenció cap a un lloc neutral, sovint reforçant la nostra capacitat de concentració. Això us pot ajudar a deixar anar els pensaments sense parar i conrear un espai mental neutre mentre us adormeu.

Aleshores, funcionen les pastilles per dormir per a l’insomni?

Sí i no. A curt termini, les pastilles per dormir ens poden ajudar a tancar els ulls tant necessaris. Però a la llarga, no fan gaire per abordar les causes arrels de l’insomni. Com hem esmentat anteriorment, les pastilles per dormir funcionen més com una solució de tirita, ajudant-nos a calmar els nostres estats d’hiperexcitació sense abordar el que està causant aquest estat d’hiperalerta i tensió.

Recursos

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19961/
 2. https://www.cdc.gov/media/releases/2016/p0215-enough-sleep.html
 3. https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/drowsy_driving.html
 4. https://www.businessinsider.com/melatonin-sales-spiked-coronavirus-pandemic-2021-1
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694420/
 6. https://www.nhs.uk/medicines/zolpidem/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23248080/
 8. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/melatonin-for-sleep-does-it-work

https://www.webmd.com/sleep-disorders/insomnia-medications


#Funcionen #les #pastilles #dormir #Són #adequats

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission.

Source link

You May Also Like