13 maneres de començar a curar-se del trauma

La curació d’un trauma és un pas essencial després d’una experiència desafortunada. Tot i que el trauma modela la nostra manera de veure el món, les nostres cicatrius emocionals són només una part de les nostres vides i no el conjunt. En aquest article, un supervivent del trauma compartirà les 13 maneres de començar a curar-se del trauma basant-se en les seves experiències personals.

13 maneres de començar a curar-se del trauma

1. Reconeix que necessites suport

El trauma pot ser una cosa desordenada per tractar. De manera semblant a les etapes del dol, els supervivents del trauma passen per un procés similar. Primer intenten negar que el trauma va passar o que se’n veuen afectats. Finalment, actuen com si fossin forts i poguessin gestionar qualsevol cosa. Tanmateix, lentament, t’enfonses en una depressió, estat d’ansietat o en mode de supervivència. Finalment, arribaràs a un lloc d’acceptació, però això és impossible de fer quan encara no t’adones que necessites ajuda. Admetre a tu mateix que el trauma va passar i t’està afectant és una cosa difícil de fer. Però sense aquest pas, mai no estareu més a prop de superar obstacles com els malsons repetits, el mal son, la hipervigilància i molt més.

curació del trauma

2. Busqueu ajuda professional

Només després de preguntar “Tinc TEPT?” i reconeixeu que potser necessiteu ajuda per començar a curar-vos del trauma. Sovint, intentem resoldre els nostres problemes pel nostre compte. Però en estar tan a prop del trauma, és difícil veure quina és la nostra culpa i què no. Com a resultat, acabem embolicats en un embolic d’emocions incapaços de sortir-nos. Aviat, comencen a produir-se els símptomes del trauma, com ara malsons, atacs de pànic, estar en mode de supervivència, somnis lúcids, hipervigilància i altres símptomes horribles. A mesura que aquests símptomes es fan més freqüents, comencem a adonar-nos que no podem resoldre el trauma pel nostre compte. És un bon moment per connectar amb un terapeuta especialitzat en el vostre trauma. Per exemple, podeu reunir-vos amb un terapeuta de TEPT veterà, un conseller de TEPT d’agressions sexuals o un especialitzat en trauma familiar. Després passaràs per una forma de teràpia especialitzada a les teves necessitats específiques per ajudar-te a superar el teu trauma.

3. Uneix-te a un grup de suport

Un grup de suport pot ser útil per curar-se del trauma. Parlar amb altres persones que han compartit experiències similars et permetrà relacionar-te amb ells. Podeu aprendre les estratègies d’afrontament i les tècniques de fonamentació que utilitzen les persones per calmar la ment quan les coses es fan pesades. Moltes persones que pateixen un trauma tendeixen a seguir les mateixes etapes i patrons. Conèixer gent que hagi començat el procés abans que vostè us donarà una idea del que podeu esperar. També és possible que conegueu gent que es converteix en addicció equivocada, fent-vos conscient del dany que aquests vicis poden tenir a la vostra vida a mesura que us saneu del trauma, i us convèncer de buscar solucions més saludables als vostres problemes. De la mateixa manera que els terapeutes poden ser el millor o el pitjor en el vostre procés de curació, també ho pot fer el vostre grup de suport. Troba un grup de suport que t’aixequi i t’ajudi a afrontar el teu dolor emocional d’una manera constructiva.

grup de suport de ptsd

4. Exercici

Després d’haver experimentat un trauma, és normal començar a fer exercici, possiblement fins i tot en excés. Els nostres cossos se senten reprimits per la ràbia i altres emocions fortes que, naturalment, volem alliberar l’estrès. Córrer se sent com una teràpia per als supervivents del trauma. Te’n vas a l’aire lliure, penses en la teva situació en la teva ment intentant resoldre la situació, mentre fas exactament el que lluita o vol que facis. No sempre pots lluitar emocionalment contra el teu trauma pel teu compte, però córrer o les arts marcials t’ofereixen l’oportunitat de practicar la lluita o la fugida. L’exercici ofereix nombrosos beneficis per al cervell. I la major part del nostre problema amb el trauma està passant en aquest gran cervell nostre. Des de pensar excessivament fins als malsons del TEPT, el nostre cervell esgotat després d’una situació traumàtica està treballant a sobremarxa. Per equilibrar els aspectes negatius del trauma, l’exercici pot ajudar a reparar molts dels problemes entre sessions de teràpia.

5. Medita

Una meditació guiada per al TEPT us pot ajudar a treballar amb el TEPT complex. El trauma et donarà pensaments rumiants. És cert que tractar de processar el trauma pel teu compte et farà sentir atrapat. Tanmateix, l’objectiu de la meditació no és estar sol amb els nostres pensaments ni és processar el nostre trauma de manera independent com un heroi valent. El desordre del trauma ens fa difícil desenredar-nos, però amb la meditació pots prendre consciència de quins pensaments continuen sorgint. Després, escriu-los. Quan us trobeu amb un terapeuta, probablement treballareu junts per trobar patrons dins del vostre procés de pensament que us ajudin a esbrinar què cal treballar. Sovint, els pensaments i els somnis sobre la pèrdua de control són un tema comú en un supervivent de TEPT. Si aquest és el vostre cas, treballar per recuperar el control dels vostres pensaments serà molt beneficiós per a la vostra curació del trauma.

6. Fes una neteja

Després d’un trauma, molts supervivents tendeixen a fer alguna mena de neteja. És possible que escolteu històries de supervivents que passen hores a la dutxa intentant netejar-se. Però no ens referim literalment només a neteja. També hi ha la declaració generalitzada. Sovint, després d’un trauma, una persona anunciarà al món que abandona l’alcohol, el sexe o alguna altra activitat relacionada amb el seu trauma. Les persones que van patir addicció a l’alcohol després d’un trauma algun dia deixaran de fer-ho. La neteja és una part important i significativa de la recuperació del trauma. Tanmateix, és important recordar que tot i que és habitual passar per això, el viatge no s’acaba aquí. Després de la neteja, és quan les coses comencen a posar-se difícils. És el moment de començar a fer el dur treball mental de passar pel trauma. Hi haurà moments en què tornar al vici sembli una millor solució. Tanmateix, mantingueu el vostre compromís amb la vostra curació. Finalment, tindreu prou autocontrol per beure alcohol o tenir relacions sexuals amb moderació. No transformis els vicis en la teva estratègia d’afrontament. Sí, tractar el trauma és un repte, però els vicis només ho fan més complicat. Per començar a curar-se del trauma, l’eliminació del vici és un pas crucial.

7. Evita els desencadenants

Onze anys després del trauma encara no sóc immune als desencadenants. Sé que aquesta no és la notícia que voleu escoltar, però els desencadenants mai desapareixen. Aprendre a fer front als desencadenants del TEPT és una part important del vostre viatge. Pots fer tot el que estigui al teu abast per evitar els desencadenants, però saps que no els pots escapar permanentment. Per exemple, si heu estat en una relació abusiva, eliminar les persones tòxiques de la vostra vida us ajudarà a prevenir els desencadenants. Tanmateix, si heu estat en una guerra, no sempre és possible evitar tots els espectacles de focs artificials. Pot ser que opteu per quedar-vos a casa el 4 de juliol o qualsevol altra gran celebració, però de vegades els focs artificials es produeixen de manera inesperada. Evitar els desencadenants t’ajudarà a sentir una sensació de control. Tanmateix, no cregueu falsament que teniu el control de tot. Els desencadenants encara passaran quan menys els espereu. Minimitzeu-los fins a cert punt, però també construïu les estratègies d’afrontament que us ajudaran a superar les no planificades.

recuperació del trauma

8. Entendre els malsons

Els malsons són la manera del cervell de processar la informació. Enmig del trauma, el teu cervell està treballant dur per donar sentit al trauma. Els teus somnis et donaran molta visió de com percebes les coses. Des d’una pèrdua de control fins a la gestió de les emocions, els teus malsons indicaran com et sents davant d’una situació. És possible que sentiu ansietat, por, pànic o ràbia en els vostres somnis. També podeu somiar amb les pors que s’estan desfent. El vostre cervell pot prendre diferents components del vostre trauma i reelaborar-los de diferents maneres per ajudar-vos a trobar patrons que us permetin experimentar el tancament. Si et despertes dels malsons moltes vegades al llarg de la nit, digues-te “processament d’informació” cada vegada que en despertes. Indicar què està fent el vostre cervell us ajudarà a insensibilitzar-vos per tenir por dels vostres malsons. El teu cervell seguirà treballant per donar-li sentit, però podràs adormir-te més ràpidament després d’un malson. No tindràs massa por de mantenir-te despert i massa por d’adormir-te, que és una experiència habitual per a les persones amb malsons basats en traumes.

9. Desafia els teus pensaments

Per començar a curar-se del trauma, és important desafiar els pensaments negatius. Podeu desafiar els pensaments negatius substituint-los per pensaments positius o constructius. També podeu buscar proves en contra del pensament. Per exemple, les persones amb TEPT tendeixen a exagerar les seves pors perquè acaben de passar per una situació perillosa. És la manera del cervell de protegir-vos de més danys. Tanmateix, l’evidència demostra que probablement esteu segur. Si tens un pensament, com ara “Estic en perill”. Pots enumerar totes les maneres de mantenir-te segur. Per exemple, podeu afegir un sistema de seguretat a casa vostra, afegir més panys a les portes, dir-li als amics el vostre parador amb més regularitat, etc.

pensaments negatius

10. Afegiu noves funcions de seguretat

Curar-se del trauma consisteix a protegir-se del perill. Després d’un trauma, la hipervigilància és el que ens fa sentir que estem sota atac molt després que el perill hagi passat. És cert que aquesta és la primera línia de defensa del cervell. Aprendre a tornar a sentir-se segur després de perdre la sensació de seguretat en el seu trauma no és fàcil, però necessari. Penseu en afegir elements de seguretat a la vostra vida diària. Dormir vuit hores perquè pugueu protegir-vos en formarà part. També podeu trobar un amic que us acompanyarà a les sortides per protegir-vos dels danys. Afegir funcions de seguretat a casa també és útil. Canviar el vostre número de telèfon també us pot protegir de danys.

11. Inverteix en la teva cura personal

Idees de cura personal, com ara mostrar autocompassió, cuidar-se i molt més, poden ajudar-vos a començar a curar-vos del trauma. A mesura que passes per les etapes del trauma, cuidar-te es converteix en una prioritat. Aquest no és el moment de convertir-se en la millor persona per a algú altre. Durant aquest temps, cal cuidar-se per poder avançar. Invertir en el tractament del trauma, assistir a la teràpia, desafiar el vostre crític interior i ajudar-vos a recuperar l’estabilitat mental. No és egoista invertir en la vostra cura quan experimenteu un trauma, és una necessitat per començar a curar-se del trauma. El teu cervell necessita cura, amor i paciència per tornar a trobar la pau interior al món. Per tant, centreu-vos en vosaltres mateixos i en la vostra curació de moment. Tot sortirà millor a llarg termini si feu el treball interior per vosaltres mateixos.

curació del trauma

12. Fes el que et sembla bé

A mesura que comences a curar-te d’un trauma, és possible que comencis a prendre accions que et sentin bé però que altres persones no ho entenen. Eliminar les persones que et fan sentir pitjor amb tu mateix és una bona mesura. Malauradament, també és un que no tothom entén. Potser eventualment t’avergonyis de qui eres durant el teu període de trauma. Això vol dir que podeu eliminar totes les persones d’aquest període de la vostra vida de la vostra vida. Heu de fer el que millor per a vosaltres. Si deixar una feina, trencar una relació o mudar-se a una nova ciutat és el que us ajuda a començar a curar-vos del trauma, això és el que heu de fer.

13. Diriu la vostra experiència

Avui, les emocions i els reptes del trauma semblen pesats i aclaparadors. Tanmateix, amb el pas del temps, estaràs orgullós del lluny que has arribat. Apuntar el vostre dolor emocional i les vostres experiències a mesura que les passeu us pot ser útil en el futur. Escriure una lliçó que vau aprendre a la teràpia o una bandera vermella de l’època us pot ser útil durant deu anys. Fins i tot potser decideixes publicar les teves pròpies memòries algun dia, perquè altres puguin aprendre de les teves experiències.

curació del trauma

Conclusió

Només podeu començar a curar-vos del trauma després d’haver invertit en la vostra cura personal, salut mental i benestar general per protegir-vos del perill. El trauma sempre pot ser una petita part de la vostra vida, però, encara trobareu la felicitat, l’amor i la seguretat malgrat la vostra experiència passada. Trobar un terapeuta que us pugui ajudar a reunir les peces, meditar i fer exercici diari pot ser beneficiós per al vostre procés de curació.


#maneres #començar #curarse #del #trauma

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission.

Source link

You May Also Like